Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

ο καθρέφτης του πράσινου και του τσιμέντου


Σε τούτη τη χώρα που τη μαστίζει η παράνοια σε όλους τους τομείς κοντεύουμε να ξεχάσουμε το αυτονόητο. Ότι ως πολίτες έχουμε αναφαίρετο δικαίωμα να ασκούμε τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας και ότι οι δικαστές οφείλουν να εφαρμόζουν τους νόμους και το ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Αυτό ήρθε να μας το θυμίσει η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ανέστειλε τις εργασίες ανέγερσης του περίφημου Mall του Εθνικού Κατασκευαστή μετά από αίτηση της Επιτροπής των Πολιτών για την Προστασία του Ελαιώνα. Και αυτό συνέβη μέσα σε αφόρητες πιέσεις που ασκήθηκαν από μεγαλοπαράγοντες της οικονομικής και πολιτικής ζωής του τόπου, όταν μάλιστα τα περισσότερα ΜΜΕ και εφημερίδες (με εξαίρεση από όσο ξέρω την Αυγή) έφτασαν να τα βάζουν με πολίτες που το μόνο που θέλησαν ήταν να προστατεύσουν το περιβάλλον από την υποβάθμιση. Δεν αναρωτήθηκαν γιατί θα πρέπει να χτιστεί ένα φαραωνικό εμπορικό κέντρο, λες και αυτό λείπει από την πολύπαθη τούτη πόλη, που κοντεύει να ξεμείνει ολότελα από πράσινο. Βέβαια ο Δήμαρχός μας προτείνει πράσινες βεράντες και ταράτσες, οπότε θα μπορούμε ανεμπόδιστα να χτίσουμε κάθε τετραγωνικό της πόλης και μετά να βάλουμε από πάνω γλάστρες για να λύσουμε το πρόβλημα! (Σε λίγο θα χτίσουν και τον Εθνικό Κήπο).
Λίγες οι φωνές που υποστηρίζουν τον αγώνα της Επιτροπής Πολιτών και ακόμα λιγότερες αυτές που δίνουν την πλήρη διάσταση του ζητήματος σχετικά με το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων, φιλόδοξο σχέδιο του «ευεργέτη» Βωβού και τις συνέπειες που θα έχει αυτό για την περιοχή. Στο διαδίκτυο υπάρχει το εξαίρετο και πλήρως ενημερωμένο ιστολόγιο: http://elaionas.wordpress.com, που δίνει πλήρη εικόνα της υπόθεσης, ενώ οι συντάκτες του γνωρίζουν καλά τα νομικά και πραγματικά προβλήματα της πολυδιαφημισμένης «διπλής ανάπλασης». Όσο για τη μακέτα του Ελαιώνα, στο παραπάνω ιστολόγιο μπορείτε να θαυμάσετε τη μακέτα του κτήματος Θων (Αλεξάνδρας και Κηφισίας), του οποίου η τελική μορφή δεν έχει σχέση με τη μακέτα και το πράσινο έχει εξαφανιστεί μέσα στο τσιμέντο του Βωβού.
Βέβαια, τώρα βάζουν μπροστά το γήπεδο, ξεσηκώνουν τους Παναθηναϊκούς και κάνουν επίθεση στην Επιτροπή των Πολιτών και στο ΣΤΕ, χωρίς να μπαίνουν στην ουσία του θέματος, δηλαδή ποιος ήταν ο σκοπός που συνδέθηκε εξ αρχής η ανέγερση του εμπορικού κέντρου με το γήπεδο του ΠΑΟ (λέω ο σκοπός, όχι η αιτιολογία που χρησιμοποιήθηκε). Αν όμως έχει βάση η προσφυγή της Επιτροπής, μήπως αντί να γίνεται επίθεση σ’ αυτήν και το ΣΤΕ θα έπρεπε η επίθεση να γίνει σε αυτούς που για λόγους σκοπιμότητας και υπηρετώντας οικονομικά συμφέροντα συνέδεσαν το γήπεδο με το Mall;
Υπάρχει και το ακλόνητο (όπως κάθε βλακεία που σέβεται τον εαυτό της) επιχείρημα ότι οι 130 πολίτες δεν είναι κάτοικοι του Ελαιώνα (η αλήθεια είναι ότι κατοικούν σε γειτονικές περιοχές που πλήττονται άμεσα από τη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση μέσω της υποτιθέμενης αναβάθμισης). Δηλαδή θέλουν να μας πουν ότι δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει η πόλη μας και δεν έχουμε έννομο συμφέρον σαν δημότες Αθηναίων να διεκδικούμε μια καλύτερη και πιο ανθρώπινη πόλη. Πρέπει, δηλαδή, να μας νοιάζει μόνο η γειτονιά μας, να καθόμαστε στα αυγά μας, να αγνοούμε τα δικαιώματά μας και να επιτρέπουμε σε ένα μάτσο καιροσκόπους να μας χαλάνε τη ζωή.
Όμως αρκετά εμπορικά κέντρα δεν έχουμε; Άλλωστε αυτά είναι διαδεδομένα στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά αυτό είναι λογικό, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν τις βόλτες στα μαγαζιά που μπορείς να ευχαριστηθείς στη χώρα μας. Τα σκεπαστά εμπορικά κέντρα με τις συγκεντρωμένες δραστηριότητες δεν είναι απαραίτητα σε μια χώρα που λούζεται απ’ τον ήλιο τις περισσότερες μέρες του χρόνου. Το ζητούμενο δεν είναι εμπορικά κέντρα, αλλά χρήματα για να ψωνίζουμε και να τονώνουμε την αγορά.
Μέσα στα πλαίσια του βρώμικου παιχνιδιού των οικονομικών συμφερόντων χρησιμοποιούν και τους εργαζόμενους που κάνουν συγκεντρώσεις και διαμαρτύρονται ότι θα μείνουν χωρίς δουλειά, λες και πρέπει να τσιμεντόσουμε κάθε τετραγωνικό της πόλης μόνο και μόνο για να λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας. Φυσικά μετά θα πεθάνουμε όλοι μαζί από ασφυξία. Αλλά τι σημασία έχει; Σ’ αυτή την απάνθρωπη πόλη έχουμε ξεχάσει και να ζούμε.

2 σχόλια:

Emmanuel Manolas είπε...

Καλή χρονιά Alice!
Οραματίζομαι τον Τράντορ (από την Foundation Trilogy του Asimov) και δεν μπορώ να μένω βωβός όταν κάποιοι μπαίνουν εμπόδιο στην εξέλιξή μας.
Από πότε, αγαπητή Alice, έπαψε να είναι δημοκρατική η ισοπέδωση των πάντων; Δεν πιστεύω ότι διαθέτεις λογικά ερείσματα και βάζω στοίχημα έναν ελαιώνα που έχω ότι δεν θα καταφέρεις να οικοδομήσεις μια αποδεκτή επιχειρηματολογία, αλλά αν καταφέρεις να με μεταπείσεις, τσιμέντο να γίνει!

Alice είπε...

Καλή χρονιά και σε σένα, Αλκίνοε!
Έχεις ελαιώνα; Το ξέρει ο Βωβός; Αν και η Ολομέλεια του ΣΤΕ (το Μάρτιο) βάλει οριστικά τέλος στο Mall, τότε βλέπω το Βωβό να βγαίνει στη γύρα αναζητώντας ελαιώνα.
Φαντάζεσαιένα εμπορικό κέντρο στον ελαιώνα σου; Τότε στ' αλήθεια τσιμέντο θα γίνει!