Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

όσο υπάρχουν ελεύθεροι χώροι...




Τα πουλιά έμειναν άστεγα. Θα τα αναλάβει το Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου;

Κορυφαίο ανέκδοτο (πηγή ΕΡΤ - Σεπτέμβριος 2008):
"Ο δήμος Αθηναίων σχεδιάζει να συστήσει και ειδική υπηρεσία, την «πρασινοδομία» κατά το πρότυπο της πολεοδομίας, η οποία θα ελέγχει αν εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού [Γ.Ο.Κ.] για τους ακάλυπτους. Εκτιμάται ότι αν φυτευτούν όλοι οι ακάλυπτοι χώροι της πρωτεύουσας μπορεί να προστεθεί πράσινο δύο φορές όσο εκείνο του Εθνικού Κήπου. Υπάρχουν μερικές περιοχές της Αθήνας όπου από την μία είναι το τσιμέντο, η κίνηση, τα καυσαέρια και η ηχορύπανση, κι από την άλλη το πράσινο και η αίσθηση της εξοχής του ακάλυπτου, δηλαδή, δύο αντίθετες εικόνες στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο στην καρδιά της Αθήνας. Ο δήμος Αθηναίων εντοπίζει πηγές οξυγόνου στους ακάλυπτους, κι ετοιμάζεται να δώσει κίνητρα σε όσους τους μετατρέψουν σε μικρούς κήπους. «Εφ’ όσον γίνει δεκτή η εισήγηση του Νικήτα Κακλαμάνη μπορούν να μειωθούν ή να καταργηθούν τα δημοτικά τέλη», δήλωσε η κα Αναστασία Λαγουδάκη ειδική σύμβουλος του δήμου Αθηναίων. Η «πρασινοδομία» -κατά το πρότυπο της πολεοδομίας- είναι η νέα υπηρεσία που σχεδιάζει να συστήσει ο δήμος Αθηναίων με αρμοδιότητα να ελέγχει αν εφαρμόζεται ό,τι ορίζει ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός [Γ.Ο.Κ.] για τους ακάλυπτους, με το κύριο βάρος να δοθεί σε πυκνοδομημένες περιοχές, όπως η Κυψέλη. Έχουν καταγραφεί 40.000 ακάλυπτοι, οι οποίοι αν φυτευθούν, θα προστεθεί στην Αθήνα τόσο πράσινο όσο εκείνο δυο εθνικών κήπων. Επίσης, θα μειωθεί έως και 10% η ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ πολλά διαμερίσματα θα αποκτήσουν έναν φυσικό κλιματιστικό".


Οι φωτογραφίες είναι από το πάρκο Κύπρου και Πατησίων μετά την "οικιστική" παρέμβαση του δήμου Αθηναίων, που δίνει ιδιαίτερο βάρος σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η Κυψέλη.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

2 σχόλια:

Emmanuel Manolas είπε...

Σε κάποια γελοιογραφία είδα την ορθή γραφή του τίτλου : {Δήμιος Αθηναίων] όχι [Δήμος] που γράφεις εσύ.
Αν είναι βάνδαλος (κατά Κακλαμάνη) αυτός που έκαψε το χριστουγεννιάτικο κατασκεύασμα που επιμένουν να το αποκαλούν δένδρο, τότε τι είναι αυτός που έκοψε αληθινά δένδρα σε μια πόλη χτυπημένη ολούθε από τεράστιες δασικές πυρκαϊές;

Alice είπε...

Είναι Δήμαρχος Αθηναίων. Και ετοιμάζεται και για επόμενη τετραετία. Ελπίζω η Αθήνα να μην ξεχάσει.