Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

ο καθρέφτης της αυτοκαταστροφής

Σέσι Γραμματικού

Τα ΜΑΤ εξοπλίστηκαν για άλλη μια φορά σαν αστακοί για να τα βάλουν με άοπλους και απελπισμένους (άλλωστε έχουν αποδείξει ότι μόνο μ’ αυτούς μπορεί να τα βάζουν). Χτύπησαν παππούδες στο Γραμματικό και έστειλαν κάποιους κατοίκους(μεταξύ των οποίων και τον εκλεγμένο κοινοτάρχη Ν. Κούκη) στο νοσοκομείο. Βέβαια, δεν ενεργούν αυτόβουλα αλλά με τις προσταγές μιας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός της οποίας είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι δεν θα γίνει ΧΥΤΑ στο Γραμματικό (το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;)
Υπάρχει όμως μια γενικότερη στάση απέναντι στο πολύ σοβαρό θέμα του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό (αλλά και στην Κερατέα). Η στάση είναι ότι το θέμα αφορά μόνο ένα μικρό και απομακρυσμένο χωριό. Δε θέλουμε να παραδεχτούμε ότι το πρόβλημα απλώς φαίνεται ότι αφορά άμεσα τους λίγους κατοίκους του χωριού, στην πραγματικότητα όμως μας αφορά όλους. Δεν ζούμε ξεκομμένοι ο ένας από τον άλλο, σε γυάλινους και αεροστεγείς χώρους, αλλά η δράση που γίνεται χιλιόμετρα μακριά μάς επηρεάζει άμεσα, πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζουμε. Είναι λοιπόν υπόθεση μόνο του Γραμματικού;
Με την κατασκευή του ΧΥΤΑ τα στραγγίσματα από τα απορρίμματα κάποια στιγμή θα καταλήξουν στη Λίμνη Μαραθώνα (που βρίσκεται στην περιοχή) και στον Ευβοϊκό κόλπο μολύνοντας τις παραλίες από τον Κάλαμο μέχρι τη Ραφήνα. Με τον ίδιο τρόπο τα στραγγίσματα θα περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα μολύνοντας τον κάμπο του Μαραθώνα που τροφοδοτεί με φρούτα και λαχανικά την Αττική. Η στεγανοποίηση δεν αποτελεί λύση, επειδή κάτω από το χώρο του ΧΥΤΑ περνάει το ενεργό σεισμικό ρήγμα του Ωρωπού, το οποίο κανένα στεγανωτικό μέτρο παγκοσμίως δεν μπορεί να συγκρατήσει όταν ενεργοποιείται (Παν/μιο Πάτρας). Όταν λοιπόν θα έρθει η ώρα να πίνουμε σκατά, να τρώμε σκατά και να κολυμπάμε στα σκατά τότε το πρόβλημα δεν θα το έχει μόνο το μικρό Γραμματικό. Μόνο που τότε θα είναι πολύ αργά.
Όταν οι «αδιάφοροι» Αθηναίοι θα ξεκινούν για το μπάνιο τους στο Σχοινιά ή στη Νέα Μάκρη θα είναι υποχρεωμένοι να οδηγούν σημειωτόν πίσω από στρατιές απορριμματοφόρων (γίνεται λόγος για πάνω από 500 την ημέρα!) Έχετε επιχειρήσει να πάτε για μπάνιο το Σαββατοκύριακο στο Σχοινιά; Ε, προσθέστε στην κίνηση που θα «τρώτε» στο δρόμο και τα απορριμματοφόρα. Ειδυλλιακή εικόνα! Μόνο που τότε θα είναι πολύ αργά.
Ο αέρας που πνέει στην περιοχή (συνήθως βόρειος) θα φέρνει από το Γραμματικό όλους τους αέριους ρύπους (διοξίνες, αμμωνιακές ενώσεις, θειικές ενώσεις, μεθάνιο κ.λπ.) πάνω από το Διόνυσο, την Εκάλη, την 'Ανοιξη, τον 'Αγ. Στέφανο, το Κρυονέρι και τελικά όλο το Λεκανοπέδιο. Μόνο που τότε θα είναι πολύ αργά.
Είναι ήδη αργά για το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής. Κατέστρεψαν το Θριάσιο, δε σεβάστηκαν την Ελευσίνα, μόλυναν τη Φυλή και τα Λιόσια, λεηλάτησαν το Μαρκόπουλο και μετά σκέφτηκαν: Τι έχει μείνει ακόμα όρθιο; Ένα κομμάτι της Ανατολικής Αττικής. Ε, πρέπει να το καταστρέψουμε κι αυτό. Γι αυτό εξαίρεσαν από την αναδάσωση 515 στρέμματα δάσους στην Κερατέα και 464 στρέμματα στο Γραμματικό (τα δάση αυτά είχαν καεί στο παρελθόν και τόλμησαν να αναδασωθούν μόνα τους!) Βέβαια στην Αττική έχουμε πια τόσα δάση που μπορούμε να διαθέτουμε και μερικά σε μεγαλοεργολάβους!
Και τι θα γίνει με τα σκουπίδια; Υπάρχει η εναλλακτική πρόταση του Πολυτεχνείου Κρήτης (καθηγητής κ. Αλ. Οικονομόπουλος) την οποία έχει αποδεχθεί το Τ.Ε.Ε. ως τη βέλτιστη οικονομικά και περιβαλλοντικά. Η λύση που προωθείται αυτή τη στιγμή είναι παρωχημένη στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αποτελεί προσωρινό και μεταβατικό μέτρο, που θα έχει όμως μόνιμα καταστρεπτικά αποτελέσματα.
Κάθε κομμάτι της Αττικής μάς αφορά όλους. Είναι ήδη πολύ αργά. Ας σώσουμε ό,τι απόμεινε. Κάντε μια βόλτα στο δάσος του Μαύρου Βουνού στο Γραμματικό και κατεβείτε για μπάνιο μέχρι το Σέσι με τα κρυστάλλινα νερά (η παραλία στα δεξιά είναι η καλύτερη). Αν πηγαίνετε για Πόρτο Ράφτη αφήστε την Αττική Οδό και περάστε μέσα από το μαγευτικό δάσος του Κουβαρά (κοντά στην Κερατέα, όπου προβλέπεται να γίνει ο τρίτος ΧΥΤΑ). Και αν έχετε έστω και λίγα ψήγματα λογικής και συναισθήματος θα πάρετε θέση ενάντια σε ένα μεγάλο έγκλημα που είναι έτοιμο να συντελεστεί.
Θα επανέλθω με φωτογραφίες από την περιοχή.
Περισσότερα για το θέμα στο ιστολόγιο: http://www.oxistoxyta.gr/xyta.htm

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Την αντίθεση του στην προσπάθεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να δημιουργήσει νέους ΧΥΤΑ στην περιοχή της Αττικής εκφράζει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης.
Το πρωί της Τρίτης, 7 Ιουλίου ο κ. Βορίδης βρέθηκε στο πλευρό των κατοίκων του Γραμματικού που αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή τους. Ο κ. Βορίδης, μαζί με τον πρόεδρο της κοινότητας Γραμματικού, τον Νομάρχη Ανατολικής Αττικής και βουλευτές της αντιπολίτευσης έγιναν μάρτυρες βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν ανάμεσα σε κατοίκους και την αστυνομία, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να κατασκευάσει ΧΥΤΑ στην περιοχή «Μαύρο Βουνό» στο Γραμματικό. Η Νέα Δημοκρατία εφαρμόζοντας την πολιτική που σχεδίασε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πάνω στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων επέλεξε να επιβάλλει με την βία ενάντια στην θέληση των κατοίκων και των φορέων της αυτοδιοίκησης ολόκληρης της περιοχής, την δημιουργία μιας νέας χωματερής στο Γραμματικό.
Ο κ. Βορίδης συμπαρίσταται στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων του Γραμματικού που αρνούνται την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής τους, μιας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αλλά και αρχαιολογικής σημασίας. Ο ΛΑΟΣ με τις δυνάμεις που διαθέτει θα κάνει ότι μπορεί, εντός και εκτός κοινοβουλίου για να αντισταθεί σε αυτή την επιλογή της κυβέρνησης. Ήδη ο κ. Βορίδης πέραν της παρουσίας του στον αγώνα των κατοίκων, έκανε παράσταση ενώπιον του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, επισημαίνοντας τις παρανομίες και την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών του Εισαγγελέα εναντίον των υπευθύνων αυτής της καταστροφής, ενώ κατέθεσε ως μάρτυρας υπέρ της Νομαρχίας Ανατολικής και της κοινότητας Γραμματικού σε προκαταρκτική εξέταση που διεξάγεται. Η περιοχή της Αττικής δεν αντέχει άλλες χωματερές!