Κυριακή 10 Μαΐου 2009

τέσσερα βιβλία στον καθρέφτη της ΑΛΕΦ



Στην παρουσίαση των «Τεσσάρων» που έγινε πριν από ένα μήνα στο καφεβιβλιοπωλείο Έναστρον απόκτησα το μυθιστόρημα του Κώστα Χαρίτου: «Σχέδιο Φράκταλ». Χθες τελείωσα την ανάγνωσή του και το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Ένας μυθοβιογράφος και μια φυσικός μπαίνουν σε μια μεγάλη περιπέτεια καθώς αγωνίζονται να διατηρήσουν την φύση της πραγματικότητας που δείχνει να καταρρέει. Κεντρική θέση στην ιστορία το πρόγραμμα στο CERN για την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs, του σωματιδίου του θεού. Το απρόοπτο και η αυτοομοιότητα εισβάλλουν στην καθημερινότητα και ένα εφιαλτικό φράκταλ αρχίζει να δημιουργείται. Η θεωρία του χάους και η κβαντική φυσική αποτελούν τον καμβά της ιστορίας στην οποία εμπλέκονται επιστήμονες, χάκερ, συγγραφείς αλλά και τα ανθρωπάκια του Γαϊτη. Από τις σκιές ξεπροβάλλουν και οι Μεγάλοι Παλαιοί. Μια περιπέτεια που κράτησε το ενδιαφέρον και την αγωνία μου μέχρι το τέλος και με υποχρέωνε να βιάζομαι να γυρίσω στο σπίτι για να διαβάσω τι θα γίνει παρακάτω. Και όλα αυτά δοσμένα με την αισιόδοξη ματιά και το γνωστό χιούμορ του συγγραφέα.


Και μια και αναφέρθηκα στο «Σχέδιο Φράκταλ» να διευκρινίσω ότι τα υπόλοιπα βιβλία της παρουσίασης τα είχα διαβάσει παλιότερα, αλλά δεν μπόρεσα εκείνη την εποχή να γράψω κάτι γι αυτά. Το πρώτο είναι το «Έξη δισεκατομμύρια τρόποι ζωής», του Παναγιώτη Κούστα. Εξαιρετικό, σαν σύλληψη και σαν εκτέλεση. Και εξαιρετικό το εξώφυλλο. Τα μικρά διηγήματα, που εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο, σε κάνουν να προβληματιστείς για τη φύση του ανθρώπου ενώ κάνουν προσιτή και εφικτή μια δημοκρατία άμεση και πραγματική. Ο κόσμος δεν είναι δεδομένος, το μέλλον το δημιουργούν κάθε στιγμή οι άνθρωποι και το θέμα είναι να αποφασίσουν προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν, καθώς και αν είναι διατεθειμένοι να αφήνουν «κάποιους» να αποφασίζουν ερήμην τους. Ο Παναγιώτης Κούστας δίνει απλές και ευρηματικές λύσεις σε προβλήματα (και είναι οι άνθρωποι αυτοί που θα υλοποιήσουν ή θα εμποδίσουν την εφαρμογή τους). Και ναι, είναι αισιόδοξος για το μέλλον. Και ναι, όταν τελειώσεις την ανάγνωση κάτι έχει αλλάξει στην αντίληψή σου και κρατάς για καιρό ένα κομμάτι απ’ αυτή την αισιοδοξία, όσο μαύρα κι αν είναι τα πράγματα γύρω σου. Γιατί ξέρεις πως όλα μπορούν να αλλάξουν.


Ερχόμαστε στον Αλέκο Παπαδόπουλο και τις «Λάθος οδηγίες» του. Πολλά τα θέματα που θίγει ο συγγραφέας, αριστοτεχνικός ο τρόπος που το κάνει, δυσοίωνο το μέλλον που περιγράφει. Πάντως κυριαρχεί το χιούμορ του (πολλές φορές μαύρο). Τα δεκαέξη διηγήματα της συλλογής χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες και ανάμεσά τους υπάρχουν διαλείμματα για διαφημίσεις, που αποτελούν μια πολύ ενδιαφέρουσα άσκηση ύφους. Θα γνωρίσετε μια θρησκεία του ζωδιακού κύκλου σε ένα διήγημα που σε καθηλώνει με το γλωσσικό ύφος και τη φαντασία του, θα γοητευτείτε από την ευγλωττία και το δυναμισμό ενός Συρανό του μέλλοντος, θα βρείτε ένα Λεωνίδα κάπου στο διάστημα να δίνει την τελική μάχη με τους 300 Σπαρτιάτες και τους πάντα λησμονημένους Θεσπιείς. Θα εκπλαγείτε με μια πλούσια κυρία που επιμένει να μηνύσει την Κόκα Κόλα και θα αρχίσετε να βλέπετε με μια άλλη ματιά τον τρόπο λειτουργίας της βαρύτητας. Και κάπου σας περιμένει μια καινούργια ερμηνεία της θεραπευτικής μαγείας και της δύναμης του μάγου Αβραμελίν. Όσο για το «Φλοίσβο των Άστρων»… Πρέπει οπωσδήποτε να το διαβάσετε.
Και τα τρία βιβλία κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις ΤΡΙΤΩΝ και οι τρεις συγγραφείς είναι μέλη της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας.


Μέλη της ΑΛΕΦ είναι και οι περισσότεροι από τους δεκαπέντε συγγραφείς της ανθολογίας φανταστικών διηγημάτων με τίτλο «Τρεις ματιές τ’ αλλάζουν όλα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ. Τα δεκαεννέα διηγήματα της ανθολογίας έχουν διαβαστεί και έχουν παρουσιαστεί στα έξη πρώτα λογοτεχνικά εργαστήρια της ΑΛΕΦ. Οι συγγραφείς κατ’ αλφαβητική σειρά είναι: Πόπη Βερνάρδου, Κώστας Γερογιάννης, Ελένη Γούλα, Γιώργος Γούλας, Δανάη Κατσαβού, Σπύρος Κίντζιος και Άντζελα Λου Πέτρου,Χριστόδουλος Λιθαρής. Δημήτρης Λυκουριάς, Απόστολος Μανουράς, Εμμανουήλ Μανωλάς, Γιώργος Παυλίδης, Σύλβια Ρήγα, Κώστας Χαρίτος και Βάσω Χρήστου. Τόσα ονόματα εγγυώνται Χριστόδουλος Λιθαρής, Κώστας Γερογιάννης, Δημήτρης Λυκουριάς. Στο βιβλίο υπάρχει χώρος για πολλούς και διαφορετικούς κόσμους που ανήκουν στο Φανταστικό, την Επιστημονική Φαντασία και τον Τρόμο και διακρίνονται από ποικιλία ύφους, εναλλαγή θεμάτων και αφηγηματικών τρόπων. Θα συναντήσετε νεράιδες και υπολογιστές, έλλογες πόλεις και αδέσποτους ήχους, εικονική πραγματικότητα και δαιμονικούς πωλητές , λάμιες και μαθητευόμενες μάγισσες. Ξεφεύγουν από τις σελίδες του βιβλίου και σας συντροφεύουν όσο το διαβάζετε, αλλά και αφού το τελειώσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: